Welke weg kies jij na een tegenslag?

1 jul

‘Relax, nothing is under control’ – Unknown

We maken allemaal wel eens mindere dingen mee in ons leven. Het leven haalt ons allemaal wel eens bruut van achter onderuit. De ene dag lijk je op een wolk te leven, de andere dag kukel je er net zo gezellig weer vanaf.

In essentie zij er 2 typen mensen: mensen die in een slachtofferrol vervallen en mensen die hun leven een positieve wending geven. De verbitterde man die, nadat z’n vrouw hem heeft verlaten, mijmerend z’n zoveelste shot whiskey achterovertikt in een verrookt bruin café (overigens best schilderachtig) of de man die na zijn ontslag eindelijk de knoop doorhakt om dat eigen bloembollenbedrijf op te zetten waar die als kind al van droomde.

Mijn oma vertelde me dat vroeger in de dorpen in Italië mensen na de dood van een dierbaar familielid 3 jaar in zwarte kleding moesten lopen. En als er in die periode nog een dierbaar familielid overleed telde je er gezellig nog enkele jaren ‘all black’ bij op. En alhoewel het natuurlijk wel lekker makkelijk is voor je garderobe ben je juist heerlijk contraproductief bezig.

Mijn opa heeft in zijn turbulente bestaan al 3 hartinfarcten, een hersenbloeding, 2 herniaoperaties een een heupvervanging positief doorstaan. Zij hart werkt voor 60%. Menig mens zou na zulke ervaringen uit paniek preventief de hele dag in bed blijven liggen, maar niet hij. Als ik hem vraag of hij niet angstig is zegt ie: ’ik denk er niet zo over na, we gaan gewoon lekker door’.

Een kennis kreeg op haar 20e een burnout en was hierdoor een tijd uit de running. Alle ingrediënten voor een tijdje diep in de put zitten. In plaats van zichzelf op te sluiten en haar leven te laten regeren door angst koos ze ervoor om nóg meer te gaan genieten van kleine momenten, nóg meer te waarderen welke goede mensen ze om zich heen had én nog gemotiveerder bezig te gaan met wat ze écht leuk vond.

Mijn vraag aan jou: welke kleren trek jij aan, na die doodschop van achter?

Ps. Ik wil hiermee niet zeggen dat een initiële periode van verwerking niet goed is. Sterker nog, het is essentieel voor een gezonde geest. De kunst is om niet te blijven hangen en je leven een positieve wending te geven.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: