De 4 succesfactoren van the Wolf of Wall Street

6 feb

We kennen de film allemaal. Als je hem nog niet gezien hebt dan heb je er zeker iets over gehoord: The Wolf of Wall Street. De (nu al) klassieker van Martin Scorsese en Leonardo DiCaprio. Deze keer vol drank, drugs, geld, seks en hebzucht. Heel veel hebzucht.

In de film speelt DiCaprio Jordan Belfort. Een zakenman en geldwolf pur sang met een niet al te ethisch waardenpakket. Voor de details van zijn uitspattingen verwijs ik je door naar de film of het boek maar het komt er op neer dat er weinig sprake was van sociaal verantwoord ondernemerschap (tenzij je vindt dat je werknemers zo rijk mogelijk maken daaronder valt natuurlijk..).

Afgezien van de asociale praktijken die deze man erop nahield bleek hij briljant in het smeden van een gemotiveerd team en in het boven zichzelf laten uitstijgen van mensen. Hoe hij dit deed? Dit zijn de 4 principes voor succes volgens de echte Wolf of Wall Street:

1. Vision

Creeer een toekomstvisie voor jezelf. Dit is iets anders dan een doel! Een visie is breder dan dat. Een visie is een beeld van hoe jij de toekomst ziet. Ben je bijvoorbeeld een ambiteuze rechtenstudent? Hoogstwaarschijnlijk heb je dan wel een bepaalde kritiek op het rechtssysteem met daarbij een eigen beeld van hoe jij het zou aanpakken of hoe het zou moeten zijn. Dat is je visie! Laat je visie de brandstof voor je motor zijn. Het verschil tussen een visie en een doel is dat een doel meer op microniveau plaatsvindt en een visie allesomvattender is. Daarbij motiveert een doel niet meer zodra het is behaald. Het kan best zo zijn dat, terwijl je onderweg bent naar het voor jou perfecte toekomstplaatje, je tussendoor bepaalde doelen niet haalt. Wanneer je een sterke visie hebt zullen dit soort tegenslagen je er niet van weerhouden door te gaan. In dat opzicht zou een visie dus meer als een compas gezien kunnen worden. Het houdt nooit op.

2. State management

Beheers je innerlijke staat. Als je down bent, krijg je weinig gedaan. En dit zorgt voor een negatieve spiraal. Hoe kun je jezelf in de juiste staat brengen? De Romeinen zeiden ook wel ‘anima sana in corpum sanum’ oftewel een gezonde geest in een gezond lichaam. Fysieke en mentale gezondheid is een samenspel tussen lichaam en geest. Iedereen kent het gevoel na een goede workout: je voelt je niet alleen fysiek sterker en fitter maar ook mentaal lijk je veel meer aan te kunnen. Andersom werkt het ook zo. Wanneer je mentaal fitter bent zit je ook lekkerder in je vel. Hoe breng je je mind dan in de juiste gesteldheid? Uit mijn eigen ervaring is de beste methode meditatie. Een steeds bekender worden fenomeen in het westen is Mindfulness, een soort meditatie bekend beworden door de Boeddhistische monnik Thich Nhat Hanh en hoogleraar Jon Kabat-Zinn van de University of Massachusetts Medical School. Wil je leren hoe je mindful kunt leven? Dan raad ik je aan te beginnen bij de boeken van Kabat Zinn. Naast meditatie is het ook belangrijk om gewoon dingen te doen die je leuk vindt en waar je energie van krijgt. Dit stimuleert uit zichzelf al een positievere en flexibelere mindset.

3. Beliefs

Je eigen overtuigingen (‘ik kan dat niet want..’) kunnen enorm blokkerend en beperkend werken. De wereld, zoals wij die zien, is subjectief. Er is niet een bepaalde wereld. Er is alleen jouw wereld. Het is de wereld zoals jij die ziet. Wanneer jij denkt dat je iets niet kan omdat je niet geschoold genoeg bent of omdat je niet genoeg aanleg hebt, heb je ook weinig kans van slagen. Je kunt altijd wel iets verzinnen waarom jij iets niet kunt. Het is een self-fulfilling prophecy. Je handelt naar je overtuigingen en zult er daarom ook zelf voor zorgen dat succes ver te zoeken is. Je moet jezelf écht overtuigen van het feit dat de enige beren op de weg de beren zijn die jij daar uitnodigd. Zoals Belfort zelf zegt:

‘The only thing standing between you and your goal is the bullshit story you keep telling yourself as to why you can’t achieve it’

Probeer de wereld als een speelveld te zien en neem de zaken niet te serieus. Faal je? Mooi! Weer iets geleerd. Vrijwel alle biografiën van succesvolle mensen komen op hetzelfde neer: ze hadden andere en meer positieve geloofsovertuigingen dan de meeste van ons. In plaats van zichzelf omlaag te praten wisten ze altijd op inventieve wijze ergens een uitdaging van te maken of ergens een positieve draai aan te geven. Blijf jeugdig en naief. Thomas Alpha Edison, die na oneindig veel pogingen de gloeilamp uitvond, is misschien wel het mooiste voorbeeld:

‘I haven’t failed. I’ve just found 10.000 ways that don’t work’

Ps. Meditatie is overigens ook een fantastische tool om je hierbij te assisteren

4. Strategy

Teken voor jezelf uit welke stappen je dient te ondernemen om progressie te boeken in je streven naar je visie. Schrijf dit echt uit. Zo maak je het tastbaar. Hierbij gaat het niet om perfectionisme of  om het vergelijken van je eigen staat met die van anderen. Immers je bent een ander persoon, met andere eigenschappen en een eigen visie! Vergelijk jezelf altijd met jezelf en stel jezelf de vraag wat je nodig hebt om verder te komen. Wat is stap 1? Wat is stap 2? Overigens is het belangrijk dat de strategie geen dichtgettimerd plan is. Wees flexibel en laat je af en toe ook leiden door gebeurtenissen. Het leven is maar voor een deel te controleren. Accepteer dat ook! Desalniettemin zal er weinig gebeuren als jij niks onderneemt.

Voor meer inspiratie, of gewoon een leuk interview met Jordan Belfort bekijk


Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: