De psychologie van zelf-motivatie

10 jul

Je hebt, om het even heel zwart-wit te schetsen, 2 verschillende typen mensen: mensen die je moet vertellen wat ze moeten doen en mensen die uit zichzelf dingen doen. Ja, er bestaan persoonlijkheidskenmerken die ervoor zorgen dat er onderlinge verschillen in zelf-motivatie zijn maar er is ook goed nieuws: de wetenschap heeft aangetoond dat de mate van zelf-motivatie te beïnvloeden is. Je bent dus niet helemaal verloren!

Psycholoog Scott Geller zet hiervoor de 4 C’s uiteen. 4 factoren die bijdragen aan zelf-motivatie:

1. Competentie

Ben ik competent genoeg? De eerste factor heeft betrekking op onze overtuiging iets te kunnen. Ofwel: in hoeverre wij denken dat we competent genoeg zijn voor een bepaalde taak. De psycholoog Albert Bandura noemde dit self-efficacy (Bandura, 1963). Helaas kon ik hiervoor geen mooi Nederlands woord vinden, dus dan maar de Engelse. Self-efficacy is de mate waarin jij gelooft dat jij ergens toe in staat bent. Dus in hoeverre geloof jij dat jij in staat bent om een bepaalde taak aan te kunnen? Heb jij de tijd, de kennis en de nodige vaardigheden om een bepaalde taak uit te voeren? Let erop dat het hier gaat om jouw eigen overtuiging. Dus niet of het daadwerkelijk wel of niet zo is.

Gerelateerd aan self-efficacy is response-efficacy. Ofwel is het werkbaar? Response-efficacy gaat over het geloof dat jouw gedrag zal leiden tot een goede uitkomst. Hiervoor is educatie nodig. Wanneer je opgeleid bent in een bepaald vakgebied treed je een uitdaging met meer zelfvertrouwen tegemoet omdat je de kennis en vaardigheden hebt en een theoretisch idee van de uitkomst van je inspanningen. Hierdoor zul je gemotiveerder zijn om de uitdaging aan te gaan.

2. Consequentie

Geloof jij dat de consequenties of resultaten van je acties het waard zijn voor jou? Geeft het resultaat van je acties jou voldoening? Zo ja, dan zul je meer gemotiveerd zijn om ervoor te gaan. Kortom je wordt gemotiveerd door consequenties. Dit is tweeledig. Je kunt gemotiveerd worden door positieve consequenties of het vermijden van negatieve consequenties. Waarschijnlijk niet verwonderlijk: het nastreven van positieve consequenties werkt veel motiverender dan het trachten te vermijden van negatieve consquenties. Dit principe wordt eveneens geadviseerd bij de opvoeding van kinderen: beloon ze voor wat ze goed doen in plaats van ze te straffen voor wat ze fout doen. Dat laatste zal ten koste gaan van motivatie, inspiratie en plezier. Hetzelfde geldt voor feedback op het werk. Complimenteer het goede en stip het minder goede op een positieve manier aan.

Gek genoeg zijn wij mensen over het algemeen meer negatieve consequentie-vermijders dan dat we positieve-consequentie-zoekers of succeszoekers zijn. De reden hiervoor is, in mijn beleving, dat de consquenties van onze acties ons niet genoeg voldoening geven. Met andere woorden: het werk dat we doen correspondeert niet met wat wij belangrijk vinden. Identificeer daarom wat jij waardevol vindt en formuleer, mits mogelijk, een visie. Deze visie is de ultieme positieve consequentie en zal voor je werken als catalisator voor je acties.

3. Choice (Keuze)

Wanneer jij een gevoel van keuze of autonomie ervaart in wat je doet voel je meer zelf-motivatie. Zoals hierboven beschreven kan een persoon in principe elke situatie benaderen als een negatieve-consequentie-vermijder of als een positieve-consequentie-zoeker. De sleutel hierin is de mate waarin de persoon die keuze ervaart. Dus sta bij elke uitdaging stil bij de vraag: Tot welke consequenties leiden mijn acties? Welk positieve consequenties kunnen mijn inspanningen hebben? Onderzoek heeft aangetoond dat wanneer mensen deze keuze of controle niet ervaren ze minder gemotiveerd zijn en in extreme gevallen helemaal de tegengestelde richting op gaan: ze worden lethargisch en kunnen uiteindelijk zelfs depressief raken.

4. Community (Gemeenschap)

Sociale steun is cruciaal in vrijwel alles wat we ondernemen. Mensen die een bepaalde mate van saamhorigheid, verwantschap en verbinding ervaren met andere mensen zijn gemotiveerder en gelukkiger. Dit druist in tegen de individualistische waarden die we in onze westerse maatschappij hanteren. Vanaf dat we tieners zijn worden we gevoed met de overtuiging dat we alles zelf zouden moeten kunnen. Helaas zijn wij hier niet op gebouwd en zal een dergelijke mindset niet bijdragen aan onze motivatie en ons geluk. In de kern zijn we kuddedieren. Dit is één van de redenen dat veel mensen uit een collectivistische samenleving zoals Azië of het Midden-Oosten vaak goede ondernemers zijn. Ze doen het samen. Wees je dus bewust van je afhankelijkheid van anderen en voel je niet te groot om hulp, steun, advies of feedback te vragen. We kunnen altijd van elkaar leren!

Kortom, wil je meer zelf-motivatie? Overtuig jezelf ervan dat je iets kan. Niet overtuigd genoeg? Volg een opleiding of training en vraag om feedback. Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je acties leiden tot positieve consequenties en dat jij het gevoel hebt hierin een keuze te hebben. Heel simpel gezegd: wees je bewust van je keuze en kies wat jou drijft en wat jij leuk vindt. Probeer tot slot niet alles alleen te doen, zet je trots opzij en werk samen.

Voor de geïnteresseerden, bekijk hier hoe Geller op zeer motiverende en bevlogen manier vertelt over zelf-motivatie:

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: